vakantie gran canaria

Ontdek Gran Canaria

Gran Canaria behoort tot de archipel “Islas Canarias”, ofwel de Canarische Eilanden en is na Tenerife en Fuerteventura het derde grootste eiland. Met per jaar ruim 2,5 miljoen toeristen is Gran Canaria van deze eilandengroep het meest populaire eiland. Het is een ideale vakantiebestemming zowel voor jong en oud als voor rustzoekers en avonturiers. Gran Canaria biedt voor ieder wat wils, zoals prachtige stranden, vele bezienswaardigheden en een bruisend nachtleven. Zon en watersportaanbidders kunnen hun hart hier ophalen, maar ook mensen die van wandelen of bezichtigingen houden kunnen volop genieten op Gran Canaria.

Geografie en cultuur

Gran Canaria is gelegen in de Atlantische Oceaan en behoort tot Spanje. Het dichtstbijzijnde continent is de noordwestkust van Afrika. Het is een cirkelvormig, van oorsprong vulkanisch eiland en de totale oppervlak

te bedraagt circa 1560km². De breedte bedraagt ongeveer 49 kilometer en de lengte 55 kilometer. Het hoogste punt van Gran Canaria ligt op 1949 meter, dit is de top van de Pozo de las Nieves.

De officiële taal van Gran Canaria is Castiliaans Spaans. De meeste bewoners van het eiland gebruiken een wat zangerig Caribisch accent. Er woonde op het eiland in 2009 zo’n 838.397 mensen. Bijna de helft van dit aantal woont in Las Palmas, de hoofdstad van het eiland.

Het klimaat van Gran Canaria

Gran Canaria kent een subtropisch klimaat waardoor de temperatuur vrijwel het hele jaar door gelijkmatig is. Een ideale vakantiebestemming voor mensen die dus houden van een aangename temperatuur, niet te warm en toch de zekerheid van mooi weer. Uitzonderingsgevallen zijn de hete oostenwinden die soms een paar dagen zeer warme lucht uit de Sahara meenemen en de temperatuur op kunnen laten lopen tot boven de 40 °C. Deze wind wordt Sirocco wind genoemd. Tussen het noorden en het zuiden ligt in het centrale midden een berglandschap. Hierdoor valt er in het noorden meer regen dan in het zuiden. Het zuiden is dan ook dor en droog tot tegenstelling van het noorden, want hier is alles groener.

De warmste maand is augustus met gemiddeld 24 °C en januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van rond de 17°C. De meest droge maanden zijn juni tot en met augustus en de meeste regen valt van november tot en met januari. De gemiddelde jaartemperatuur op Gran Canaria bedraagt 22°C en die van het zeewater tussen de 19 en 24°C.

Geschiedenis Gran Canaria

De Guanchen waren de oorspronkelijke bewoners op het eiland Gran Canaria. Dit volk leefde heel vroeger in hutten en grotten. De Spanjaarden veroverden het eiland aan het eind van de 15e eeuw, waarna Las Palmas werd gesticht. Deze stad werd voor schepen die naar Amerika onderweg waren een belangrijke haven als tussenstop. Ook Columbus gebruikte Las Palmas als tussenstop. In de 17e en 18e eeuw beleefde Gran Canaria een bloeitijd door de handel in wijn en suiker. De economie zakte in de 19e eeuw in elkaar, waardoor vele eilandbewoners richting Zuid-Amerika vertrokken. Dankzij de opkomst, in de jaren zestig vorige eeuw, van het toerisme braken er voor Gran Canaria weer betere tijden aan.

Puerto Rico

Puerto Rico is gelegen aan de zuidkust van Gran Canaria. Het strand van deze plaats was het eerste kunstmatige aangelegde strand van het eiland en meet nu een lengte van ongeveer 700 meter en een breedte van circa 90 meter. Puerto Rico is uitgegroeid tot een populaire toeristenplaats en tijdens het hoogseizoen is het strand dan ook meestal overvol. Het stadje beschikt voorts over twee jachthavens, talloze winkeltjes en restaurantjes en vele hotels en appartementen die tegen de bergen aan zijn gebouwd. Langs de kustweg loopt over circa 500 meter een voetpad die toeristen naar het nabijgelegen strand Playa de Amadores brengt.

Puerto Rico kent geen fraaie dorpspleinen, authentieke gebouwen of sfeervolle straatjes om te bezichtigen. Wel is de haven het vertrekpunt voor allerlei boottochten en uitstapjes. Zo kun je vanuit het dorp mee op dolfijn- of walvistochten. Je wordt meegenomen naar het leefgebied van deze dieren om ze te gaan spotten in het wild. Grote kans dat de dolfijnen rondom of naast de boot gaan zwemmen. Dit levert soms prachtige plaatjes op. Ook kun je vanuit de haven gaan vissen.

Maspalomas

In het zuiden van Gran Canaria vinden we Maspalomas, een mooie, wat modernere badplaats met een gezellige wandelboulevard die tot Playa de Meloneras doorloopt. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de promenade door gaat lopen in de toekomst tot de jachthaven Pasito Blanco. Maspalomas beschikt over verschillende, moderne hotels en resorts waar je alles bij de hand hebt.

Het strand van Maspalomas is waarschijnlijk het meest gefotografeerde strand van Gran Canaria. De badplaatsen Playa del Inglés en Maspalomas worden omringd door een prachtig natuurgebied ‘Dunas de Maspalomas’. Deze deels begroeide zandduinen vormen een schitterend stukje rustige natuur. Je kunt hier lange strandwandelingen maken, zonder massa’s toeristen tegen te komen. De duinen zijn een uur voor zonsondergang op hun mooist. Je kunt de duinen ook onder begeleiding van een gids tijdens een kamelentochtje verkennen.

vakantie playa del ingles

Arguineguin

Arguineguin is een bescheiden badplaats aan de zuidkust van het eiland Gran Canaria. De badplaats die wordt uitgesproken als Arkienekien is nog niet zo heel erg toeristisch, maar doordat grote hotels zoals La Canaria en Dorado Beach hier in rap tempo herrijzen, trekken ook steeds meer toeristen richting dit dorp.

Je proeft in Arguineguin nog echt de typische Canarische sfeer. Grote winkelcentra en lange, brede stranden zul je hier niet tegenkomen. Een plaatselijke supermarket, wat winkeltjes, kleine stukjes strand en her en der wat restaurantjes en terrasjes bepalen het beeld van Arguineguin. Wel is hier Anfi del Mar gelegen, een verzameling van vakantieclubs. Ga je all-in, dan heb je daar alles bij de hand. Voorts rijden er voor een habbekrats bussen vanuit het dorp richting Play del Inglés en Puerto Rico, waarvandaan talloze uitstapjes gemaakt kunnen worden.

Playa de Amadores

Playa de Amadores is nog een vrij nieuwe badplaats op het eiland Gran Canaria. Het is gelegen aan de zuidwestkust van het eiland, direct aan Puerto Rico. Het strand is bereikbaar via een wandelpad langs de berg en de kust of via de kustweg. Playa de Amadores staat bekend om haar schitterende opgespoten zandstrand, gelegen in een baai met daaromheen een gezellige boulevard. Je vindt in deze badplaats enkele appartementen en hotels, waar je heerlijk kunt vertoeven. Afgezien van het geringe aanbod, wordt de badplaats ieder jaar meer en meer geliefd bij toeristen.

Er zijn weinig tot geen bezienswaardigheden in Playa de Amadores. Voor het maken van uitstapjes of boottochtjes dien je te zijn in het nabijgelegen Puerto Rico. Een wandelingetje van hooguit een kwartier brengt je naar deze badplaats. Wel beschikt Playa de Amadores langs het strand over een boulevard met diverse winkeltjes, restaurantjes en terrasjes. Ook bevindt zich hier een duikschool voor diegenen die graag een kijkje in de wereld onder water zouden willen nemen.

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán wordt ook wel het gezellige Venetië van Gran Canaria genoemd. In plaats van flats, hoge appartementencomplexen en andere betonnen gebouwen, vind je hier voornamelijk laagbouw. Het is een zeer gezellig dorp met een mediterrane uitstraling, want overal lopen smalle watertjes en de smalle straatjes zijn met elkaar verbonden door bruggetjes. De hoofdzakelijk witte huizen zijn uitgerust met fleurige bloembakken en langs de jachthaven zijn veel terrasjes en winkeltjes te vinden. Daarnaast beschikt Puerto de Mogán over een strand en aan de buitenzijde van het dorp liggen een aantal hotels.

excursie puerto de mogan

Puerto de Mogán ontvangt, vooral in de zomermaanden én tijdens de wekelijkse markt op vrijdag, vele dagjesmensen. Het dorp heeft een oud centrum en een wat nieuwer gedeelte. De meeste resorts zijn gelegen in het nieuwe deel en in het oude deel kun je nog de oorspronkelijke sfeer ervaren. Wanneer je door het oude stuk tegen de helling zover mogelijk omhoog loopt, word je eenmaal boven getrakteerd op een fantastisch uitzicht op Puerto de Mogán en de baai. In de oude haven kun je vissers met hun vangst binnen zien komen. Vanuit de jachthaven worden talloze excursies georganiseerd zoals een tochtje in een onderzeeboot. Wie houdt van een mooi en zonnig stadje waar oud en nieuw hand in hand gaan, zit helemaal goed in Puerto de Mogán op Gran Canaria.

Geplaatst op Categorieën Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *